Skolan har blivit en motor för segregation och ojämlikhet

Har vi gett upp tanken på en demokratisk skola för alla? Den institutionen som skulle ge alla samma chans har blivit en privatiserad motor för segregation.

DN Kultur, 23 november 2020.

Skolans främsta uppgift är att fostra demokratiska människor.

Denna vackra tanke står med i det betänkande från 1946 som ligger bakom vårt moderna skolsystem. Där står att skolan ska främja självständigt tänkande som ger motståndskraft mot ”andliga farsoter”, samtidigt som den främjar engagemang i det gemensamma.

Visionen formuleras samtidigt som miljoner dödats av en mordisk härskarideologi. Tanken om en jämlik skola har funnits länge bland socialister och liberaler, och redan 1918 föreslås en sexårig grundskola som stoppas av de konservativa. Tidpunkterna för förslagen är ingen slump, för efter sådana katastrofer är det uppenbart varför en skola för alla behövs. För att fostra demokratiska människor.

Donald Trump gick nyligen till val på att angripa demokratin och fick fem miljoner fler röster än sist. I Frankrike tävlar en islamisk terrorism – som mördat fler än 200 medborgare på bara några år – med extremhögern om att riva samhället itu. Den tyska sociologen Jürgen Habermas skrev nyligen att Angela Merkel äntligen förstått hur allvarligt hotet från höger är, och därför engagerar sig för rättvisa både gentemot landets östliga delstater och sydländerna i EU. (Blätter, 9/2020)

Överallt slits gemenskaper sönder – av ojämlikhet, glesbygdsmisär, rasism, gängbrottslighet och terror. Som tur är finns ett fungerande kitt, nämligen skolan.

Men enligt professor Tomas Englund, som ägnat ett forskarliv åt att studera hur skolan och folkstyret samverkar, har vi gett upp om detta demokratiska uppdrag. Fram till 1990 var den svenska skolan konkurrenskraftig, ekonomiskt utjämnande, och bars fram av medborgerliga ideal. Sedan dess har den riktats om mot individers och familjers fria val, medan dirigentpinnen lämnats åt marknadens osynliga hand.

Men nu har utbildarna tröttnat på att piskas runt. Som läraren Filippa Mannerheim skriver i en ursinnig anklagelseakt mot Sveriges politiker (Expressen Kultur 17/11) har friskolorna bildat koncerner, roffat åt sig alla toppelever och lämnat resten åt kommunerna, samt använder skattebetalarna som bankomat för vinster och utdelningar.

Vi blev lovade myspys på Pysslingen men får snart lämna barnen hos kinesiskägda Pysslingen Group.https://9aa9132285c95e2553b63ccc908314e9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Den socialliberala reformivraren John Dewey, vars pedagogik varit viktig för den svenska skolan, utfärdade 1899 en varning:

”Det som den bäste och klokaste förälder önskar för sitt eget barn, det måste också samhället eftersträva för alla sina barn. Alla andra ideal för våra skolor skulle vara trångsynta och kärlekslösa. De skulle förstöra vår demokrati om de omsattes i praktiken.”

Där är vi i dag, som enda land i världen med marknadsskola. Den institution som skulle skapa goda medborgare är en motor för segregation. Samhällets splittring pågår mitt framför våra ögon.