Bok

Den 6 maj kom min bok Extas i folkhemmet ut på Natur & Kultur. Köp boken här.

Sagt om boken:

”Det är sakprosa när den är som allra bäst: en språkligt begåvad och initierad författare tar läsaren i hand och avtäcker världar som ingen av dem tidigare kände till.”
– Anita Goldman, Dagens Nyheter

”.. oavbrutet intressant, med nyfikenhet, öppenhet och viss skepticism där det passar. […] extremt spännande, rik, upplysande och bitvis hysteriskt rolig läsning.”
– Rebecca Åhlund, Smålandsposten med flera

”mycket underhållande”
– Mattias Svensson, Svenska Dagbladet

”Det är en väldigt fin essäsamling: vindlande, lärd och lärorik.”
– Johan Edman, Respons

”… intressant och ambitiöst. Ibland komiskt, ibland tragiskt. […] Leonidas Aretakis serverar inga tvärsäkra svar men bidrar med sin historia på ett ämne som […] är föga omskrivet. Han bidrar till bildning, bakgrund och en vidare diskussion som förhoppningsvis kommer att beakta både medicinska möjligheter och risken för missbruk.”
– Fredrik Borneskans, Upsala Nya Tidning

”… man blir pigg och nyfiken av den […] välformulerad, matigt informativ och inte sällan nervpirrande”.
– Victoria Jäderling, Aftonbladet

”Hos Aretakis fördjupas bilden av vad man måste kalla det ’nationella felslutet’. Hallucinogena droger är helt främmande för svenskar – eller? Men Aretakis tar upp forna tiders drogbruk, han refererar Linnés och lärjungarnas intresse, han tar upp de samiska shamanerna.”
– Ulf Eriksson, Expressen

”Det ska genast medges: att andas The Trip i samma andetag som Aretakis bok är en djup orättvisa mot den senare. […] Det bästa med hans bok är bredden. […] ansatsen, spännvidden: från Linné till samiska shamaner, från ursvensk bolmört och hampa till Karolinskas och Johns Hopkins labbdroger, från motkultur till cyberkultur. Och svepen över de gränslösa fältet mellan religion, medicin, rit, rus och extas. […] Stora frågor där svaren skiftar från tid till tid och från kultur till kultur. Aretakis gör ingen hemlighet av var han står. Han vill se färre stängsel.”
– Anders Sjögren, Västerbottens-Kuriren

”Jag läser Leonidas Aretakis Extas i folkhemmet och får mig till livs en tripp genom svensk droghistoria som överraskar en hel del.”
– Göran Greider, Dagens Nyheter

”Leonidas Aretakis […] har här gjort ett grundligt jobb för att visa folkhemmets pendling kring inställningen till droger.”
– Björn Kohlström, Bernur

”Leonidas Aretakis bok är sprängfylld med intressanta iakttagelser. Han är väl påläst. Och han skriver rappt, med säker blick för humoristiska detaljer. Lysande, lärorik och underhållande läsning levereras.”
– Dick Schyrberg, Kultursidorna

Beskrivning:

Människan har i alla tider använt psykedelika. Från de sydamerikanska schamanerna via antikens läkare till vår tids rejvkultur har de stillat oro, stimulerat kreativitet och fört oss närmare både Gud och varandra. De senaste åren har de psykedeliska substanserna genomgått en renässans inom både kulturen och forskningen. Men är de här för att frälsa eller förstöra?

Extas i folkhemmet handlar om extasens hemliga historia i Sverige och om de psykedeliska drogernas återkomst. Om vad en grupp KI-forskare upptäckte i ruset i Brasiliens regnskog och varför Carl von Linné skrev en hel bok om psykoaktiva droger. Men också om sextiotalets hippiekultur som ledde till politisk motreaktion och narkotikaklassning.