Samtal

24 november 2018
 • Socforum, seminarium

  ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm, Sverige

2 juli 2019
 • Kultursamverkansmodellen, Almedalen

  Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, 621 57 Visby, Sverige

28 september 2019
 • Samtal: Chantal Mouffe

  Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1, 413 01 Göteborg, Sverige

14 november 2019
 • Var god stör ej! Var ska idrott och kultur få plats?

  Fler ändamålsenliga idrottsanläggningar och kulturarenor behövs i regionen när det byggs i hög takt. Men istället för att öka tillgången till idrotts- och kulturarenor har klagomål från grannar om förändringar i omvärlden lett till att ytorna för idrott och kultur istället riskerar minska, stänga ner och försvinna. Ett aktuellt fall bland flera är Boovallen i Nacka Kommun, där en dom i mark- och miljödomstolen kraftigt minskar tiderna då föreningarna kan använda anläggningen och den långsiktiga lösningen är att kommunen bygger kostsamt fysiskt bullerskydd. Flera konsertlokaler i Stockholm har på kort tid tvingats stänga efter klagomål från grannar och stadens renoveringsbehov. Idrotten och livemusiken får allt mindre plats när stockholmsregionen växer, fast efterfrågan ökar. Hur ska detta gå ihop?

  Medverkande: Anders Mebius, Kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun; Mattias Hjelmberg, politisk rådgivare, Riksidrottsförbundet; med flera

  Moderator: Leonidas Aretakis, journalist.


  Folkets Hus Konferens - Stockholm City Conference Centre, Barnhusgatan 12-14, 111 23 Stockholm, Sverige

 • Tyst eller brysk diplomati – hur får vi ut Dawit?

  Ett samtal med Martin Schibbye, journalist och författare, och före detta EU-parlamentarikern Cecilia Wikström utifrån Martins nya bok Jakten på Dawit. Om priset för det fria ordet och om den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.


18 november 2019
 • Björn af Kleen tar tempen på USA

  Möt författaren och utrikeskorrespondenten Björn af Kleen på Stadsbiblioteket. I samtal med journalisten Leonidas Aretakis.

  Stadsbiblioteket, Mallas sal.
  Fri entré, ingen bokning till programmet, begränsat antal platser.

  I boken "Amerikaner", som samlar hans bästa reportage och personporträtt från Dagens Nyheter, skildrar Björn af Kleen livet i det samtida USA. Politiker, visselblåsare, författare och vanliga människor – alla brottas de med frågan om hur man ska navigera genom denna märkliga tid. Tillsammans ger de en bild av ett polariserat land, där vägen framåt är lika oförutsägbar som presidentens nästa inlägg i sociala medier. Det är en underhållande och fascinerande inblick i ett land som vi inte känner så väl som vi tror.

  Samarrangör: Utrikespolitiska föreningen i Uppsala

  Fler författarbesök: www.bibliotekuppsala.se/forfattarbesok


  Stadsbiblioteket i Uppsala, Svartbäcksgatan 17, 753 75 Uppsala, Sverige

23 november 2019
 • Socforum: "Att resa sig när allt känns för jävligt – ett samtal om dystopier och politiska (o)möjligheter"

  Medverkande: Lyra Koli, författare (”Allting växer”), Jesper Weithz, författare (”Det som inte växer är döende”), Anna Davour, journalist och redaktör för P3 serien ”Dystopia”. Samtalsledare är Leonidas Aretakis, journalist.

  Att beskriva framtiden som ett helvete och alltings slut har blivit en av de mest populära kulturella genren. Man kan hävda att det som mer eller mindre döljer sig och hanteras i dystopier är samtidens skräck inför samhällsutvecklingen, politikens oförmåga att ta tag i de existentiella utmaningarna och individernas kontrollförlust i det egna inre, i hemmet och samhället. Men är det bara mörker vi ser eller kan dystopier tvärtemot visa vägen mot politisk förändring och en bättre framtid?


  ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm, Sverige

20 oktober 2020
 • Till mitt försvar: författarsamtal med Sargon de Basso

  Välkommen till ett samtal med en av landets mest efterfrågade försvarsadvokater, som till vardags företräder livsstilskriminella men även toppskiktet i den öppet nazistiska organisationen NMR.
  Sargon De Basso är aktuell med boken "Till mitt försvar". Boken är en djupdykning in i advokatyrket och skildrar rättegångarnas inre skådespel.
  I samtal med Leonidas Aretakis, journalist på DN.


  Stadsbiblioteket i Uppsala, Svartbäcksgatan 17, 753 75 Uppsala, Sverige

10 november 2020
 • "Det polariserade USA – vad händer nu?"

  Hur har polariseringen påverkat rättsstaten och demokratin? Vad betyder valresultatet de kommande fyra åren för USA och för Sverige? Med Sanna Torén Björling och Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.


  Stadsbiblioteket i Uppsala, Svartbäcksgatan 17, 753 75 Uppsala, Sverige

27 mars 2023
 • DN sammanfattar ett halvår sedan valet

  Kulturhuset, Sergels torg, 111 57 Stockholm, Sverige