Pinsamt kryperi av regeringen för nätjättarna

Amazon är kända för skattesmitande, dåliga arbetsvillkor och utslagna småföretag. Så varför gör regeringen allt för att underlätta deras etablering i Europa?

Amazon är en omvänd pyramid, säger en brittisk lagerchef till arbetarna på första dagen, enligt The Guardian. Högst upp tronar de anställda. Längst ner i sanden trampar Jeff Bezos, vars förmögenhet i år har växt till 1,7 biljoner kronor.

Hur dessa nyfaraoner egentligen behandlas vet vi från tusentals vittnesmål. De tvingas jobba sjuka, hetsas av sina skannrar och kissar i flaskor för att hinna med.

De får inte ens formulera en egen berättelse. Kallas ”samarbetspartners” och sparkas om de går med i facket. Golvchefer lär sig enligt en läckt video att anmäla ord som doftar arbetsrätt, som ”minimilön”, ”kontrakt” och ”representation”. Över portarna står mottot: ”Arbeta hårt. Ha kul. Skapa historia.” I reportageboken ”Hired” (2018) jämför James Bloodworth retoriken med sovjetisk fabrikspropaganda.

En pyramid är det allt. Den högsta någonsin.

Och nog har techbolagen vänt på en relation: den mellan stater och företag. I stället för att göra rätt för sig vill de ha donationer för etablering. För att slippa debatt hålls samtalen hemliga, och genom att spela ut platser mot varandra får företagen skräddarsydda lagar.

Beskattningsrätt, föreningsfrihet, öppen dialog och parlamentarism – vad mer ska vi offra för billig nätshopping?

Så hur reagerar politikerna på denna demokratiska utmaning? Tack vare Aftonbladets granskning av Amazons etablering i Sverige (18/8) vet vi. De faller på knä och säger: ”Alexa, var kan jag kyssa dig?” (Svaret levereras visst redan nästa dag.)

Först ger Alliansregeringen 140 miljoner i etableringsstöd till Facebook, vars serverhall i Luleå nu sysselsätter 56 personer. Nästa regering kapar elskatten med 97 procent och bjuder in Amazon mot ett löfte om 30.000 nya jobb. Är det LO i samarbete med KTH som ligger bakom siffran? Nej, rapporten är beställd hos amerikanska Boston Consulting Group, ständigt redo att använda skattebetalarna som bankomat.

Men regeringen vill inte fira denna fiktiva jobbfest. För Ibrahim Baylan handlar det ”snarare om att vi får ett av världens snabbast växande bolag att etablera sig här med allt vad det innebär för dynamiken.” Åh Baylan, vad älskar du mest med Amazons dynamik? Är det utraderingen av småföretag eller de krökta knegarryggarna? Skattesmitandet eller de fornegyptiska klyftorna?

Spiralen neråt måste vändas. Men i ett brev till cheferna på Amazon, Facebook och Google låter Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan som oljade fabriksrobotar: ”Vi är redo för business och står till er tjänst.”