Först publicerad i ETC Helg.
På den andra finns de rättslösa. De som Agamben kallar Homo Sacer. Migranter utan hem som inte kommer att få ett nytt. Över muren syns en vajande flagga i perverst glada färger, gul och blå, som en påminnelse om det ouppnåeliga: Medborgarskap. En del av mig vill kyssa mitt pass. En annan vill elda upp det.
”5:2 reser den elfte. 6:1 mår bra. 8:3 vill ha sin medicin.”
Det är personalmöte på migrationsverkets förvar i Flen. Som tjänstemän ska de framför allt vara sin yrkesroll. Då är det praktiskt att använda siffror i stället för namn.
Men Sophie och Solveig trilskas. De delar gärna en cigarett med de förvarade på bakgården, kramar om dem och köper födelsedagspresenter. De gör precis allt de inte ska göra: behandlar de förvarade som människor. Till slut får de en tillsägelse. De överordnade har hört att de lägger upp kvällsmåltiden fint. Hur tror de då att de andra teamen känner sig?
Sami, eller 14:2, är en vältalig ung kille som frågar varför vi får resa till hans land, men inte han till vårt. Han sparkar boll på den lilla gården, och utkämpar en hopplös kamp för att de ska få äta lunch längre än en halvtimme. Aina, eller 9:1, har varit där sex månader, vilket är ovanligt länge. Hon har överlevt två krig i Groznyj, men är mest orolig för att hennes gravida dotter ska bli hemskickad. Hon verkar gå under falsk identitet, men vem skulle inte göra det för att överleva?
Tyvärr får vi inte veta så mycket om personerna heller, om hemmen de lämnat eller om färden till Sverige. Det finns säkert goda skäl. Filmmakarna skulle omöjligen kunna verifiera vad de hör, och de förvarade vill ju inte riskera att avslöja något som kan användas emot dem i rättsprocesserna. Så vi får mest hänga med dem ett tag. Kolla in datarummet, lyssna med i en förhandling, förberedelser inför en grillkväll – små episoder utan tydlig dramaturgi.
Ibland blir det starkt, som när Aina via telefon delges ett negativt beslut och brister ut i gråt. Men oftast får vi bara en känsla för tristessen i att vänta på beslut, och absurditeten i att ingen önskan är måttfull nog att få ett ja från cheferna.
Men Flen är inget Guantanamo direkt. Det handlar i stället om en myndighet som effektivt verkställer de regler som samhället ställt upp. I det här fallet regeln att ditt födelseland ska vara den mest avgörande faktorn som avgör din livskvalitet. Denna orättvisa är så skriande tydlig för personalen att avhumaniseringen inte fungerar. De förvarade blir till siffror, till översatta röster på andra sidan en telefon. Men för sådana som Sophie och Solveig, och för filmens unga regissörer, så slutar de aldrig att vara människor.