Först publicerad i Upsala Nya Tidning.

Ett kikarsikte låter dig fokusera genom att förstora målet och stänga ute störande information. Kameralinsen fungerar likadant.

Om du som Clint Eastwood är konservativ politiker kan du till exempel börja en film om Irakkriget med böneutrop framför ett dovt muller av stridsvagnar. Visst var Saddam en skurk, men en sekulär sådan. Al Qaida anges i filmen som den enda fienden, trots att de tvärtom fick ett fäste i Irak först när Saddam Hussein störtats.

Men när det gäller Legenden, som krypskytten Chris Kyle kallas, får inget skymma glorian. Med 160 bekräftade dödsskjutningar i Irak är han USA:s mest effektiva soldat genom tiderna, och hans självbiografi från 2012 blev en bästsäljare. Bradley Cooper köpte omedelbart filmrättigheterna och gör ett bra jobb i huvudrollen som den biffige men charmige skytten.

Filmen tillhör samma skola som Black Hawk Down. Amerikanska soldater skojar grabbigt och utbyter fotografier på saknade flickvänner. Fienden består av vrålande tokar med Kalasjnikov. Man kunde tro att en krypskytt ibland ställs inför dilemman. Inte Chris Kyle. Tittar han bara misstänksamt på en kvinna några sekunder så skickar hon iväg sitt barn med en granat i handen.

Kyle själv arbetade först som cowboy, men slutade som patriotisk krigare. Eastwood har nu gjort samma resa i filmvärlden. Vilket är synd med tanke på tidigare bedrifter, som när han i Letters from Iwo Jima gestaltar ett slag under andra världskriget utifrån ett japanskt perspektiv.

Filmen hoppar mellan striderna i Irak och svårigheterna att anpassa sig hemma i Texas. På en grillfest med fru och barn kastar Kyle sig plötsligt över en hund som verkar angripa ett barn, när de bara leker. Nobel till och med när han tappar kontrollen.

Verklighetens Chris Kyle ventilerade stressen genom att supa och slåss. Han bar en tatuering av ett rött kors från korstågen, och berättade att han hatade de ”satans barbarer” han dödade. I självbiografin hävdade han att när stormen Katrina drabbade New Orleans anlitades han att ta plats högt upp i stadens enorma fotbollsarena och skjuta kriminella. Men Eastwood tvättar bort mytomanin och stenåldersmoralen.

När Kyle lagt pickan på hyllan organiserade han helande jaktresor för veteraner med posttraumatisk stress. (Det låter väl som en bra idé?) Där sköts han till döds av en psykotisk ex-soldat som trots att han såg demoner skrivits ut från sjukhuset. Landet som lagt tre biljoner dollar på krig hade inte råd att ta hand om de som återvänt med sina själar i trasor. Här finns en intressant historia att berätta. Eastwood föredrar tyvärr välfilmat men tråkigt pangpang i öknen.