Kägelbanan stängs som scen efter klagomål från grannar

Ytterligare ett nöjesetablissemang försvinner ur Stockholms nattliv efter klagomål från grannar.

Konsertverksamheten på Kägelbanan vid Södra teatern stänger på obestämd tid. Ytterligare ett nöjesetablissemang försvinner ur Stockholms nattliv efter klagomål från grannar.

Kägelbanan invigdes 1887 och är i dag Södra teaterns största scen, samt en av Stockholms viktigaste medelstora arenor för livemusik. Förra året hölls där 70 publika evenemang med sammanlagt drygt 30.000 besökare.

Men efter klagomål från fyra grannar på Katarinavägen 20–22, krävde miljöförvaltningen i ett föreläggande från februari 2018 att Södra teatern tar itu med bullret. Teatern lägger från den 16 juni därför ner konsertverksamheten på Kägelbanan på obestämd tid.

Enligt Södra teaterns vd Samuel Laulajainen är beslutet ”inte så drastiskt”:

– Vi ska flytta upp det vi haft på Kägelbanan till resten av huset, som nyrenoverade Södra bar och Stora scenen. Sedan ska vi utvärdera Kägelbanan.

Han säger att de haft ständiga diskussioner med grannarna om ljudnivån på konserter, och den medföljande taxitrafiken kring Mosebacke torg.

– Det är svårt. Vi vill ju kunna driva nöje och kultur även inne i stan, och inte förpassas till nåt industriområde utanför stan. Vi är ju Stockholms mest anrika kulturinstitution och vill fortsätta med nöjen. Så vi försöker lösa det.

Samuel Laulajainen har jobbat med livemusik hela sitt vuxna liv, och känner igen problemet från när han drev scenen för livemusik på Scandic Malmen.

– Där höll vi ju på i nästan två år med en granne tvärs över gatan. Det var verkligen inte sent eller i närheten så högt.

Miljöförvaltningen har begränsat antalet sommarkonserter på Södra teatern i år till 19, med en uppmaning att sänka ljudnivån hos de närboende. Enligt Karin Hultman, förvaltningens chef för inomhusmiljöer, handlar föreläggandet dock inte om Kägelbanan utan om teaterns utomhusscen Mosebacketerrassen.

– Södra teatern har frivilligt flyttat in verksamheten vid Kägelbanan. Det är inget krav vi ställt. Terrassen kvarstår som störande moment, och vi har sett över hur många spelningar som är rimligt för det här året, säger Karin Hultman.

Hon ser dock gärna att beslutet överklagas, så att en praxis kan växa fram om vad som får tålas av närboende i stadsmiljö.

Enligt bakgrunden till föreläggandet angav en anmälare visserligen buller från Kägelbanan ”flera gånger i veckan, främst torsdagar, fredagar och lördagar mellan kl. 22.00–05.00”. Södra teatern har dock bara öppet så länge maximalt tio gånger per år, och mätningarna i hans lägenhet vid en konsert uppgick till 33 decibel (dBA). Detta motsvarar nivån i ett tyst bibliotek, men ligger över Folkhälsomyndighetens allmänna råd på 25 decibel.

Han har dock flyttat, och i dag drivs ärendet främst av en annan boende, i vars lägenhet det uppmättes 60 decibel inomhus med stängda fönster vid en spelning på Terrassen. Han menar att Södra teatern har försökt köpslå med honom, och erbjudit att sluta med musiken på Kägelbanan mot att de får fortsätta som planerat i övriga huset.

Är det rimligt att en person som valt att bo vid Södra teatern får så här stor betydelse, mot de hundratusentals människor som går på evenemangen?

– Vi kan inte lägga mindre vikt vid ett ärende bara för att det är en person som klagar. Våra mätningar ger ett objektivt värde som sannolikt gäller för fler bostäder i samma område, och 60 decibel är extremt högt. Vi baserar våra beslut på sådana mätningar, och vad de innebär i förhållande till Folkhälsomyndighetens råd, säger Karin Hultman.

Vilket ansvar har omgivande fastighetsägare för att centrala bostäder är nog isolerade?

– Det är ju Södra teatern som orsakar ljudstörningen, och vad gäller Kägelbanan har vi ju bara bett om en utredning. Skulle de komma in med åtgärdsförslag om ljudisoleringen i bostäderna så tar vi ställning till det, men de har ju flyttat verksamheten. Så allt vi kan göra är att minska antalet spelningar på Terrassen, säger Karin Hultman.

Södra teatern är ett av Stockholms äldsta nöjescentrum. Redan på 1840-talet fanns där enligt teaterns historik ett förfallet värdshus som inrymde ”gubbar från kvarteret som rökte kritpipor och drack toddy”, och ett tiotal år senare byggdes dansbana, karuseller och teater.

Riksteatern sålde i september 2018 verksamheten Södra teatern AB och fastigheten Mosebacke 10 till fastighetsbolaget Maelir AB. I samband med det bytte teatern också ut sin ledning.

Jakob Johansson, vd för Maelir AB, sa då: ”Vi är oerhört stolta och glada att ha fått möjligheten att förvärva Stockholms bästa nöjes- och kulturpalats, Södra teatern och Mosebacke. Vår ambition är att driva verksamheten vidare helt i linje med dagens verksamhet där mat, nöje, scenkonst, klubbar och konserter står för ett innehåll som skapar den unika profil som Södra teatern har.”

Jakob Johansson vill inte svara på frågor om huruvida det finns ekonomiska incitament att stänga Kägelbanan. Han hänvisar till Södra teaterns vd Samuel Laulajainen, som säger att fastighetsbolaget är involverat men att besluten om driften framöver fattas av teatern.

– Vi har inte fattat beslut om Kägelbanan, men vi märker att det är svårt att hantera de här klagomålen. Jag vet att tidigare ledningar hade samma utmaningar.

Stämmer det att det planeras kontor där?

– Vi ska utvärdera i höst. Så jag kan varken bekräfta eller dementera.

Lämna ett svar