Om mig

Kritiker och skribent på DN Kultur som även leder panelsamtal. Jag skriver just nu på min debutbok, som kommer ut på Natur & Kultur.

Sedan januari 2018 sitter jag i styrelsen för Uppsala författarsällskap.

I november 2015 tilldelades jag ett tvåårigt kulturstipendium på 180 000 kronor av Sveriges författarfond, och 2017 medverkade jag i antologin “Lösa förbindelser: om kampen för fasta villkor i handeln” på Leopard förlag.

Innan journalistiken jobbade jag på Sidas enhet för forskningssamarbete.

0706-222143
leonidas.aretakis.terne@gmail.com
@LAretakis

Texter

Intervju. Ko Un: “Mitt liv och min poesi är en produkt av döden”. Jag åkte till Sydkorea för att prata med folkpoeten Ko Un om språket, sorgen och platsen där poesin föds.

Reportage. Paris passager var gatans chica salong. Dagens gallerior började som eleganta salonger för två sekler sedan.  En spaning efter Walter Benjamins flydda platser.

Kommentar. Så blev “Burning man” en ökenvandring mot nyliberalismen. Finns det något i festivalens motkulturella retorik som gör den särskilt attraktiv för nyrika nyliberaler?

Granskning. Stjärnmusiker bad elever om sexuella bilder. En av Sveriges främsta solister inom klassisk musik, som också arbetar som lärare, anklagas av flera elever för sexuellt ofredande.

Recension. “Vad är populism?”. Det avgörande kännetecknet för all populism är antipluralismen. Jag recenserar den nyktre tyske essäisten Jan Werner-Müller.

“Göran Therborn är tillbaka”. Intervju med sociologistjärnan Göran Therborn.

Läs fler artiklar här.

Studier

Fil. kand. idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet.
Fil. kand. statsvetenskap, Uppsala universitet.
Master statsvetenskap, Stockholms universitet.