Om mig

Sedan september 2021 ny chefredaktör på Flamman. Utöver det skriver jag litteraturkritiker på DN Kultur och har precis gett ut min debutbok Extas i folkhemmet på Natur & Kultur.

Mellan 2018 och 2019 satt jag i styrelsen för Uppsala författarsällskap.

Jag har tilldelats två stipendier av Sveriges författarfond: ett ettårigt på 90 000 kronor i december 2020, och ett tvåårigt på 180 000 kronor i november 2015.

2017 medverkade jag i antologin Lösa förbindelser: om kampen för fasta villkor i handeln på Leopard förlag.

Innan journalistiken jobbade jag på Sidas enhet för forskningssamarbete, och innan dess på studieförbundet Studiefrämjandet.

0706-222143
leonidas.aretakis.terne@gmail.com
@LAretakis

Texter

Intervju. Ko Un: ”Mitt liv och min poesi är en produkt av döden”. Jag åkte till Sydkorea för att prata med folkpoeten Ko Un om språket, sorgen och platsen där poesin föds.

Essä. Därför dalade Foucaults stjärna. Under pandemin har biopolitiken hamnat i strålkastarljuset, så var tusan är den inflytelserike tänkaren Michel Foucault? Jag skriver om tre kriser som fått fransmannens namn att kallna.

Reportage. Paris passager var gatans chica salong. Dagens gallerior började som eleganta salonger för två sekler sedan.  En spaning efter Walter Benjamins flydda platser.

Kommentar. Så blev ”Burning man” en ökenvandring mot nyliberalismen. Finns det något i festivalens motkulturella retorik som gör den särskilt attraktiv för nyrika nyliberaler?

Granskning. Stjärnmusiker bad elever om sexuella bilder. En av Sveriges främsta solister inom klassisk musik, som också arbetar som lärare, anklagas av flera elever för sexuellt ofredande.

Recension. ”Vad är populism?”. Det avgörande kännetecknet för all populism är antipluralismen. Jag recenserar den nyktre tyske essäisten Jan Werner-Müller.

Intervju. ”Göran Therborn är tillbaka”. Intervju med sociologistjärnan Göran Therborn.

Läs fler artiklar här.

Studier

Fil. kand. idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet.
Fil. kand. statsvetenskap, Uppsala universitet.
Master statsvetenskap, Stockholms universitet.