Om mig

Leonidas Aretakis

Jag är kulturjournalist och skriver för DN Kultur. Då och då leder jag även panelsamtal, och sedan januari 2018 sitter jag i styrelsen för Uppsala författarsällskap.

I november 2015 tilldelades jag ett tvåårigt kulturstipendium på 180 000 kronor av Sveriges författarfond, och förra året medverkade jag i antologin ”Lösa förbindelser: om kampen för fasta villkor i handeln” på Leopard förlag.

Innan journalistiken jobbade jag på Sidas enhet för forskningssamarbete.

0706-222143
leonidas.aretakis.terne@gmail.com
@LAretakis

Arbetsprover

DN

Intervju. Ko Un: ”Mitt liv och min poesi är en produkt av döden”. Jag åkte till Sydkorea för att prata med folkpoeten Ko Un om språket, sorgen och platsen där poesin föds.

Reportage. Paris passager var gatans chica salong. Dagens gallerior började som eleganta salonger för två sekler sedan.  En spaning efter Walter Benjamins flydda platser.

Kommentar. Så blev ”Burning man” en ökenvandring mot nyliberalismen. Finns det något i festivalens motkulturella retorik som gör den särskilt attraktiv för nyrika nyliberaler?

Granskning. Stjärnmusiker bad elever om sexuella bilderEn av Sveriges främsta solister inom klassisk musik, som också arbetar som lärare, anklagas av flera elever för sexuellt ofredande.

Recension. ”Vad är populism?”Det avgörande kännetecknet för all populism är antipluralismen. Jag recenserar den nyktre tyske essäisten Jan Werner-Müller.

Magasinet Arena

”Göran Therborn är tillbaka”. Intervju med sociologistjärnan Göran Therborn.

Studier

Fil. kand. idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet
Fil. kand. statsvetenskap, Uppsala universitet
Master statsvetenskap, Stockholms universitet

Frilansjournalist i Uppsala och Stockholm